Skip to content

“Esperanto ei ole oikea toimiva kieli”

27.12.2009

Ruotsissa on herättänyt vilkasta keskustelua nuoren kielitieteilijän Mikael Parkvallin kirja Lagom finns bara i Sverige: och andra myter om språk ( Schibsted 2009). Kirjassa käydään todenteolla kielellisten myyttien kimppuun.  Kuten, että sana lagom (sopivasti) kuvastaa ruotsalaista kansanluonnetta ja siksi se löytyy vain ruotsin kielestä  (meillä suomalaisilla on muuten samanlainen käsitys sanasta sisu). Tai että eskimoilla on lukematon määrä lunta kuvaavia sanoja. Taikka että amerikkalaiset uskovat kaikkien ymmärtävän englantia, kunhan vain puhuu tarpeeksi kovaa. 

Kirjassa on myös luku, jossa Parkvall käsittelee esperantoa “Esperanto är inte ett fullt fungerande språk”. Parkvall ei ole esperanton harrastaja, mutta hän on sangen hyvin perillä siitä. Hän toteaa, että esperantoon liitetään koko joukko myyttejä. Kuten, että se olisi osoittautunut kielellisesti huonoksi tai että se ei kelpaisi ihmisten väliseen kommunikaatioon taikka että sillä ei olisi kulttuuria. Parkvall kumoaa nämä väitteet vakuuttavammin kuin useimmat esperanton harrastajat konsanaan.

Parkvall on tutkija ja yleisen kielitieteen opettaja Tukholman yliopistossa, mutta kirja on kansantajuinen ja helppolukuinen teos kaikille kielistä ja kielellisistä asioista kiinnostuneille. Näkökulma on ruotsalainen, mutta samat asiat pätevät myös Suomessa. Kirjan voi tilata nettikirjakaupoista alle 20 eurolla postikuluineen. Sitä ennen kannattaa kuitenkin käydä lukemassa Libera Folion sivuilta kirjan esperantoa käsittelevä luku. Sieltä löytyy myös kirjan kappale, joka käsittelee englannin kieltä sekä Parkvallin haastattelu.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. Jorma Ahomäki permalink
    15.2.2010 19.51

    Tuj morgaux mi iros por acxeti la verkon de Parkvall. Dankon al Sakari pro bonegaj aludo kaj informo. Cxu mi kuragxas rekomendi al vi la verkon “Mitt liv med finskan” de Bert Isacsson. Tre interesajn kaj multflankajn pagxojn havas cxefurbaj verdstelanoj. Gratulon. Amike salutas via samurbano Jorma dum la jaroj 1931-1951.

Respondi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Ŝanĝi )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Ŝanĝi )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Ŝanĝi )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Ŝanĝi )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: