Skip to content

Pasporta Servo on uudistunut

25.1.2010

Pasporta Servo ei tarjoa passeja eikä matkalippuja, mutta mielenkiintoisen tavan tutustua vieraisiin maihin ja kulttuureihin sisältä päin. Palvelun majoittajat tarjoavat maksutta yösijan muutamaksi päiväksi. Useimmiten tarjolla on myös keskusteluseuraa ja vinkkejä siitä, mihin kannattaa mennä ja mitä nähdä.

Ainoa edellytys on, että liityt verkoston jäseneksi ja osaat esperantoa. Jäsenyys ei edellytä, että itse toimisit majoittajana. Majoittajia on nykyään noin 1300. Suurin osa heistä on Euroopassa, jonkin verran myös Aasiassa ja Amerikan mantereilla.

Majoittajat, gastigantoj, ovat vapaaehtoisia, jotka haluavat avata kotinsa oven vieraille. Helsinkiläinen Kristiina on ollut majoittajana noin 10 vuotta. Hänen mielestään parasta siinä on mahdollisuus tutustua uusiin, mielenkiintoisiin ihmisiin. Vieraita käy vuosittain 5-10, määrä vaihtelee kovasti vuosittain.  Vieraita tulee ympäri maailmaa, viimeksi mm. Saksasta, Ranskasta, Brasiliasta, Koreasta ja Japanista.

Kristiina on tyytyväinen Pasporta Servoon. Aina ei itse tarvitse matkustaa maailmalle. Minulle tämä on tapa saada maailma tulemaan luokseni, hän kertoo.

Perinteinen paperilla julkaistu majoittajaluettelo on saanut rinnalleen nettiversion, joka sisältää enemmän tietoa ja nopean mahdollisuuden ottaa yhteyttä majoittajiin. Siellä on myös keskustelupalsta. Sen osoite on http://www.pasportaservo.org/

Samanlaisia maailmankansalaisten palveluverkkoja on muitakin. Yksi tunnetuimpia on Servas, jonka nimi tarkoittaa esperantoksi “palvelee”. Servas ei kuitenkaan ole esperantonkielinen verkosto.

Advertisements
No comments yet

Respondi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Ŝanĝi )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Ŝanĝi )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Ŝanĝi )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Ŝanĝi )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: