Iri rekte al la enhavo

Missä esperantoa opetetaan ja opiskellaan nykyään?

5.9.2017

Ennen esperantoa opiskeltiin iltakursseilla erilaisissa opistoissa. Nykyään niiden suosio on vähentynyt ja harva paikka tarjoaa enää esperantoa. Esperanton opetus on siirtynyt yhä enemmän esperantojärjestöjen vastuulle. Kaikkein suosituimpia ovat kuitenkin nettikurssit.

Duolingo_logo.svg

Yksi suosituista kielten opiskeluportaaleista on Duolingo. Se otti esperanton kielivalikoimaansa pari vuotta sitten. Tämän vuoden elokuussa opiskelijoiden lukumäärä ylitti jo miljoonan rajan. Tällä luvulla duolingo on suosituin verkkosivusto esperanton opiskelijoille. Esperanton kurssi on duolingossa tarjolla englanniksi ja espanjaksi. Suomea tai suomenkielisiä kursseja siellä ei toistaiseksi ole.

Duolingo tarjoaa lähinnä esperanton alkeet, sen sijaan toisessa suositussa portaalissa lernu.net voi opiskella kieltä pidemmälle ja tutustua laajemmin esperanton harrastajien yhteisöön. Mikä parasta, suomi on yksi lernun opetuskielistä. Lernu on esperanton harrastajien hallinnoima ja se on erikoistunut ainoastaan esperanton opettamiseen. 

lernu_net_logo_250px_72

Nettikurssin jälkeen kielen puhumista voi jatkaa jossakin kansainvälisessä esperantotapaamisessa. Esimerkiksi viime viikolla päättyneessä itala kongresossa oli tarjolla kielen opetusta kolmella eri tasolla: alkeiskurssi, jatkokurssi ja keskustelukurssi kieltä jo hallitseville. Osanottajia oli yli 30 maasta. Vuonna 2018 vastaava tapaaminen pidetään San Marinossa.

Myös suomalaiset esperantojärjestöt tarjoavat kielen opetusta. Yleensä kurssit keskittyvät kesäaikaan, mutta esimerkiksi viikonloppukursseja voidaan järjestää muulloinkin, jos halukkaita oppilaita tulee riittävästi.

Advertisements
No comments yet

Respondi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Ŝanĝi )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Ŝanĝi )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Ŝanĝi )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Ŝanĝi )

Connecting to %s

%d bloggers like this: