Iri rekte al la enhavo

Mitä esperantokongressissa tehdään?

26.9.2017

Aina silloin tällöin kuulee kysymyksen, mitä ovat esperantokongressit ja kenelle ne on tarkoitettu. Tehdäänkö niissä muuta kuin puhutaan esperantoa ja esperantosta?

Kongresseja ja muita tapaamisia on tietysti monenlaisia ja niiden sisältö vaihtelee. Yhteistä niille on, että ne tarjoavat kielen harrastajille mahdollisuuden tavata toisiaan. Yhteistä on myös se, että osanottajat ovat tavallisia kielen harrastajia, jotka pääasiassa maksavat itse osanottonsa. Tosin eräisiin tilaisuuksiin on haettavissa apurahoja.

Suurin kongresseista on esperanton maailmankongressi (universala kongreso). Tänä vuonna kongressi pidettiin Soulissa (Korea), ensi vuonna Lissabonissa (Portugali) ja vuonna 2019 Lahdessa.

Lähden kuitenkin liikkeelle pienemmästä, noin 200-300 osanottajan tapaamisesta. Tyyppiesimerkki on vuosittainen itala kongreso de esperanto, joka ensi vuonna pidetään San Marinossa. Se on järjestetty jo 84 kertaa.

Ohjelman rungon muodostavat viisi eri linjaa. Niistä kolme on kielikursseja (alkeiskurssi, jatkokurssi ja keskusteluryhmä). Kongressiin voi siis osallistua, vaikka ei vielä osaisi lainkaan esperantoa, mutta toki viikosta saa enemmän irti, jos on jo ainakin vähän tutustunut kieleen.

Pidemmälle ehtineille kielen harrastajille on tarjolla seminaareja. Viime kesänä aiheina olivat esperantonkielinen lehdistö sekä viestintä ja suhdetoiminta. Kurssien ja seminaarien lisäksi erityisesti iltapäivisin oli yksittäisiä esitelmiä erilaisista aiheista.

Kongresseihin liittyy myös matkailuaiheista ohjelmaa. Esimerkiksi Italian kongressit kiertävät eri puolella Italiaa. Osanottaja voi halutessaan koota koko viikon ohjelman kokopäivä- ja puolipäiväretkistä kongressipaikan lähialueille.

Iltaisin on kulttuuriohjelmaa. Tyypillisesti se sisältää musiikkiesityksiä (Italiassa viime kesänä esim. hollantilainen Kajto), teatteria, kirja- ja kirjailijaesittelyjä jne. Ilta jatkui aamuyöhön asti nuorten omalla ohjelmalla.

Italiassa ei kannata unohtaa myöskään yhteisruokailuja, jotka ovat erinomainen mahdollisuus tutustua kunkin alueen keittiöön ja verkostua muiden esperanton harrastajien kanssa.

Entä sitten esperanton maailmankongressi? Periaatteessa samat elementit toistuvat myös niissä, mutta tietysti suuremmassa mittakaavassa. Suosittelen kuitenkin maailmankongressiin aikoville, että he hankkisivat ainakin auttavan esperanton taidon ennen kongressimatkaa.

Suomalaisilla onkin erinomainen tilaisuus aloittaa esperanton opinnot nyt ja tavata suuri joukko kielen harrastajia eri puolilta maailmaa Lahdessa kesällä 2019.

No comments yet

Komenti